Aktualno / Objavljeno: 24.09.2019 u 08:58 / Pregledano 135 puta

Dizajnerska nagrada za projekt adaptacije predvorja Zagrebtowera

Dizajnerska nagrada za projekt adaptacije predvorja Zagrebtowera

Ponosni smo na projekt adaptacije lobbyja našeg poslovnog tornja i arhitektonski studio Križnjak iz Zagreba koji je nagrađen je na međunarodnom natječaju BIG SEE Interior Design Awards 2019.

Foto: Saša Ćetković

Ulazni lobby Zagrebtowera dobio je nagradu u kategoriji poslovnih prostora, a natječaj obuhvaća brojne projekte u nekoliko kategorija iz 19 država srednje i jugoistočne Europe. Organizira ga Zavod BIG, organizacija posvećena razvoju kreativne ekonomije te interdisciplinarnom povezivanju arhitekture s drugim djelatnostima, koja je pokrenula i Mjesec dizajna, tijekom kojeg će nagrađeni projekti biti izloženi u Gradu dizajna u Ljubljani.

Autori projekta su arhitekti Robert i Martina Križnjak, uz suradnju s članovima svoga tima, Matejom Matajom i Vinkom Saleta. Uređenje lobbyja poslovnog tornja Zagrebtower rezultat je želje Uprave da klijentima i gostima pruži interijer prilagođen suvremenim zahtjevima i estetskim standardima. Projekt obuhvaća ulazni prostor prizemlja s recepcijom i pretprostore liftova na nadzemnim etažama zgrade.

Uklonjene su sve postojeće obloge, recepcija i rasvjetna tijela, dok se u nosivu konstrukciju zgrade nije zadiralo.

U prostoru lobbyja postavljeno je novo podno opločenje, a dio je povišen te oblikovan kao prostor za čekanje i odmor. Visoki bočni zid podijeljen je u polja betonske obloge, crnog stakla i vertikalnog vrta. Tako su na jednom mjestu izloženi materijali, tehnologija i elementi prirode.

Prepreku u projektiranju predstavljali su uvjeti zaštite od požara s jedne strane te želja da se lobby pretvori u topao prostor dobrodošlice s druge strane. Stoga su korišteni materijali sukladni tehničkim zahtjevima, ali im je primjenom tehnologije dan prirodniji izgled. To se prije svega odnosi na ovješenu zaobljenu pregradu od aluminijskih letvica s otiskom drvenog uzorka, koja tvori frontu vidljivu s ulaza te tako znatno utječe na prvi dojam posjetitelja.

Foto: Saša Ćetković

Viši dio prostora dobro je osvijetljen prirodnim svjetlom, kao i ovješenim svjetiljkama postavljenim točno prema uputama projektanta. U središte je postavljena nova recepcija kružne tlocrtne forme s namjerom da se stvori protočan prostor s različitim mogućnostima korištenja.

U pretprostorima dizala isto podno opločenje kombinirano je s negorivim zidnim oblogama obrađene površine. Spušteni strop od bijelog istegnutog metala vizualno oslobađa prostor u visinu.

Funkcionalna tlocrtna organizacija, skladni estetski elementi te inovativna upotreba suvremenih materijala kao i nenametljivi brončani i smeđi tonovi ovog modernog projekta, podigli su opći dojam o zgradi, izazvali pozitivne dojmove zakupaca i posjetitelja te unijeli živost u dosadašnji prostor.

 

Više informacija o arhitektonskom studiju Križnjak i samom projektu možete pronaći na sljedećim stranicama:
Dizajnerska nagrada arhitektima Križnjak
D&D GRAND PRIX 2019. - Upoznajte arhitekta Roberta Križnjaka iz arhitektonskog studija Križnjak


« Povratak